Enter Your Email Address to Receive Latest free Job Updates

Wednesday, February 2, 2011

Heavy Vehicles Factory, Avadi, Chennai Recruitment Board given Open Call Offer for Semi Skilled Jobs (NCVT completed Fitter,Machinist,Welder,Fitter Electronics,Electrician, Blacksmith,Examiner,Painter) - Model Q & A for Interview Tips (004)


In HVF, Avadi advertise to select Semi Skilled Posts for ITI completed Fitter, Machinist, Welder, Fitter Electronics, Electrician, Blacksmith, Examiner, Painter are will be made Strictly Based on the Merit Position drawn from the Written Examination, Trade Test & Personal Interview of the candidates. Heavy Vehicles Factory, Avadi also warned candidates to avoid any unscrupulous elements who may assure appointment in HVF, Avadi by seeking bribe in cash or in kind or any other inducement, and are advised not to fall in their trap.


(2005 Model Theory Q & A for Fitter) 
QUESTION PAPER

Subject: Fitter                                                                              Code: 2.11 / 131
Sr. No.:  ..............................................                                    Roll No.: ..........................

Signature of the Invigilator ...............................................
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Date: 14.04.2005                                                                                 Duration: 2 Hours
Time: 09:00 Hrs. to 11:00 Hrs.                                                            Max. Marks: 120
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Instructions: Please read the following instructions carefully before writing your answers:
1) All Questions are compulsory.
2) Each Questions carries 1 mark.
3) There are four alternatives - (A), (B), (C), (D) given against each question out of which only one is the most appropriate answer. If (A) is correct, round on the correct alternative like (A) .
4) If a question is answered wrongly or more than one answers are marked, 0.25 marks will be deducted for each such question.
4) No sheet from the Question Paper / Answer Book should be detached.
5) Please DO NOT repeat DO NOT write your name anywhere on the Question Paper.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

1.Which file is used for filing rough edges of soft metal castings?
A.Bastard file
B.smooth file
C.Second cut file
D.Dead smooth file
Ans: A

2.Trepanning type cutters are used for making holes on sheets is?
A.Large
B.Small
C.Medium
D.All of above
Ans: A

3.The operation performed for reducing the web thickness is called?
A.Making a pilot
B.Thinning the point
C.Draw centre line
D.None of above
Ans: B

4.Hacksaw blades is made by?
A.Mild steel
B.Cast iron
C.High carbon
D.Pig iron
Ans: C

5.The taper shank drills are held on the machine means of?
A.Drift
B.vice
C.Sleeves
D.Chucks
Ans: C

6.A sine bar is used for?
A.Measuring the diameter of holes
B.Checking the profile of a thread
C.Levelling the job for drilling
D.Finding the angle of a taper job
Ans: D

7.The slight convexity is given to the cutting edge to?
A.Allow the lubricant to enter
B.Cut curved surfaces
C.Prevent digging of the ends
D.Cut sharp corners
Ans: C

8.Which is used for dressing fine and delicate wheels?
A.Star wheel
B.Grinding wheel
C.Spindle wheel
D.None of these
Ans: A

9.The component of the surface texture upon which the roughness is superimposed?
A.Waviness
B.Primary texture
C.Roughness
D.Lay
Ans: A

10.A jig is a special device?
A.Which holds, supports, locates and also guides the cutting tool
B.Which locates the cutting tool
C.Which holds the job
D.Which guides the tool
Ans: A

11.The portion of the shaft carried in the bearing is often referred to as?
A.Journal
B.Cage
C.Thrust
D.Race
Ans: D

12.The part of a vernier bevel protractor on which main scale divisions are marked is the?
A.Adjustable blade
B.Disc
C.Dial
D.Stock
Ans: C

13.The thread angle of I.S.O. metric thread is?
A.55
B.60
C.45
D.None of above
Ans: B

14.Which among the following is not a capability of reamers?
A.Finishing any machined profiles
B. Producing high quality surface finish
C.Finishing small holes
D.Accuracy to closer limits
Ans: B

15.As per BIS standard sheet strips are designated by?
A.Thickness x ISST x width as per IS 1730
B.ISST x Thickness x width as per IS 1730
C.ISST x width x Thickness as per IS 1730
D.width x ISST x Thickness as per IS 1730
Ans: C

16.Parallel blocks are used for?
A.Setting workpieces horizontal
B.Levelling machine tools
C.Marking parallel lines along an edge
D.Cutting parallel keyways
Ans: C

17.Which among the following is not a characteristic of granite surface plates?
A.Burrs are formed when scratched
B.Rust proof
C.Dense and stable material
D.Retains high accuracy
Ans: A

18.The convexity of files helps?
A.To file convex surfaces
B.The file to become straight when pressure is applied
C.To file concave surfaces
D.To prevent rounding of edges of work
Ans: B

19.Tab washers are used for?
A.Locking the nuts
B.Preventing vibration
C.Self locking
D.Fastening structural fabrication work
Ans: A

20.The principle of working of a dial test indicator is?
A.The linear motion is converted into a rotary motion using rack and pinions
B.Magnification by electronic means
C.The linear motion is converted into a reciprocating motion, using slotted link
D.Magnification of small variation using lenses
Ans: A

21.The equivalent of 1" in metric is?
A.24.5 mm
B.25.04 mm
C.2.54 mm
D.25.4 mm
Ans: D

22.The feeler gauge is used for?
A.Checking the accuracy of the hole locators.
B.Checking surface roughness
C.Checking the gap between mating parts
D.Checking the radius of workpieces
Ans: C

23.A drilling machine used by a carpenter for cabinet making is a?
A.Breast drilling machine
B.Sensitive drilling machine
C.Ratchet drilling machine
D.Radial drilling machine
Ans: A

24.Formation of a chip while cutting is based on the?
A.Clearance and wedge angle of the tool
B.Clearance angle of the tool
C.Rake angle of the tool
D.Clearance angle of the tool
Ans: C

A.The rake angle is less
B.The clearance angle is more
C.The rake angle is more
D.The clearance angle is less
Ans: D

26.The least count of a vernier metric micrometer is?
A.0.0001 mm
B.0.001 mm
C.0.01 mm
D.0.1 mm
Ans: B

27.The wearing of machine parts is due to?
A.Abrasion
B.Impact
C.Corrosion
D.Erosion
Ans: D

28.One yard is equal to?
A.36 inches
B.42 inches
A.12 inches
A.6 inches
Ans: A

29.The point angle for a standard drill is?
A.108 deg
B.135 deg
C.60 deg
D.118 deg
Ans: D

30.The suitable cutting fluid for drilling mild steel drilling machine is?
A.Coolant oil
B.Distilled water
C.Neat oil
D.Soluble oil
Ans: D

31.Curved cut file used for?
A.Filing wood, rubber etc.
B.Filing brass, aluminium, bronze etc.
C.Filing tin, copper, lead etc.
D.Removes hard materials faster
Ans: C

32.Which one is quick drying and sticks to surfaces well?
A.Copper sulphate
B.Prussian blue
C.Whitewash
D.Cellulose lacquer
Ans: D

33.Which is used for location of divider points?
A.Scriber
B.Centre punch
C.Prick punch 30 deg
D.Caliper
Ans: C

34.One millimetre is equal to?
A.0.0001 m
B.0.001 m
C.0.01
D.None of above
Ans: B

35.Which caliper is can be set quickly?
A.Long point caliper
B.Adjustable caliper
C.Spring type caliper
D.None of these
Ans: C

36.Drill chucks are fitted on the drilling machine by means of a?
A.Pinion and key
B.Drift
C.Knurled ring
D.Arbor
Ans: D

37.The morse taper provided on drill range between?
A.MT0 to MT4
B.MT1 to MT5
C.MT0 to MT5
D.MT1 to MT4
Ans: C

38. A drift is used for?
A.Removing the drill from the machine spindle
B.Drawing a drill location
C.Removing a broken drill from the work
D.Axing chuck on the machine spindle
Ans: A

39.The distance a drill advances into the work in one minute is?
A.RPM
B.Cutting speed
C.Feed
D.None of above
Ans: C

40.The name of the standard taper provided on drills is?
A.Cutting tool
B.Shank
C.Drift
D.Morse taper
Ans: D

41.The cutting angle for chipping cast iron is?
A.90 deg
B.37.5 deg
C.60 deg
D.55 deg
Ans: C

42.Which one among the following is not depended upon for locating and holding?
A.The number of components to be machine
B.The material of the workpiece
C.The size and shape of the component
D.The nature of machining operations
Ans: B

43.The datum, from which the measurements of vernier height gauge are taken, is?
A.The vernier slide
B.The base
C.Above the scriber point
D.The beam
Ans: B

44.The length of a sine bar is the distance between?
A.Outside to outside distance between rollers
B.One end to another end of the sine bar
C.Centre to centre distance between rollers
D.Diagonal cross length of the sine bar
Ans: C

45.The distance, which the cutting edge of a passes over the material in a minute which making, is known as?
A.Cutting speed
B.RPM
C.Machine Speed
D.Feed
Ans: A

46.A fixture is a production tool that?
A.Locates and holds the component
B.Locates the component
C.Holds the component
D.Controls the cutting tool
Ans: C

47.In a plain bush bearing, to prevent the rotation of bush in the housing, it should be fitted by means of?
A.Brazing
B.Soldering
C.Welding
D.Key or screw
Ans: D

48.The part of a vernier height gauge on which the main scale divisions are graduated is the?
A.The vernier plate
B.Base
C.Beam
D.Fine setting device
Ans: C

49.The reamer teeth are unevenly spaced because?
A.The help to cut metal gradually
B.They are easy to manufacture
C.They help to remove the reamer easily
D.They can reduce chattering
Ans: A

50.The size of the angle plates is stated by?
A.Length x width
B.Weight
C.Length
D.Size number
Ans: A

51.The dial test indicator shows the measurement as?
A.The direct reading of the dimension
B.The magnified small variations in sizes through a pointer
C.The actual size of the component
D.The difference between the two steps of 5mm
Ans: B

52.The equivalent of 1 metre in the inch system is?
A.37.39"
B.0"
C.39.37"
D.36"
Ans: C

53.A set of number drill series consists of drills in the following ranges. Indicate the correct range?
A.1 to 80
B.0 to 100
C.1 to 40
D.0 to 50
Ans: A

54.Which instrument is used for checking the parallelism of filed surfaces?
A.Caliper
B.Steel rule
C.Try square
D.None of above
Ans: C

55.The common sizes of an engineer's steel rule?
A.6 inch
B.24 inch
C.12 inch
D.All of above
Ans: D

56.The common pitches of hacksaw blade is?
A.1.8 mm
B.1.4 mm
C.0.8 mm
D.All of above
Ans: D

57.The materials from which the marking table is made?
A.Medium carbon
B.Cast iron
C.Mild steel
D.None of above
Ans: B

58.The size of the dividers are specified by the?
A.Distance between the pints when fully opened
B.Total length of the legs
C.Distance between the pivot and the point
D.Length of legs without the points
Ans: C

59.When the taper shank of the drill is larger than the machine spindle, the device to hold the drill is?
A.Chuck and key
B.Drill drift
C.Taper socket
D. Drill sleeve
Ans: C

60.The clearance angle of a drill is between?
A.12 deg to 20 deg
B.3 deg to 5 deg
C.15 deg to 20 deg
D.8 deg to 12 deg
Ans: D

61.The least count of a vernier bevel protractor is?
A.1 deg
B.1 inch
C.5'
D.5 deg
Ans: C

62.Name of the chemical solution used for cleaning the parts of a micrometer after it is dismantled?
A.Thinner
B.Carbon tetrachloride
C.Clean oil
D.None of above
Ans: B

63.The pattern on the work surface caused by the movement of the cutting tool is called?
A.Roughness
B.Surface texture
C.Waviness
D.Roughness spacing
Ans: B

64.A sine bar is made of?
A.Nickel steel
B.High carbon steel
C.Stabilized chromium steel
D.High speed steel
Ans: C

65.The process of bevelling the end of the hole is called?
A.Counterboring
B.Spot facing
C.Countersinking
D.Reaming
Ans: C

66.The included angle of the groove of 'V' block is always?
A.45 deg
B.90 deg
C.60 deg
D.120 deg
Ans: D

67.Surface plates are made of?
A.Alloy steels
B.Fine grained cast iron
C.High grade cast steel
D.Wrought iron
Ans: B

68.In the number drill series, the largest drill size is?
A.8.59 mm
B.5.791 mm
C.5.80 mm
D.102 mm
Ans: B

69.The depth micrometer is used for the measurement of a wide range of sizes because?
A.It has a very lengthy spindle
B.It has adjustable stock for different size settings
C.It has a lengthy graduated sleeve
D.It has a number of extension rods for the different range of sizes
Ans: D

70.The relief angle provided behind the cutting edge is called?
A.Helix angle
B.Poing angle
C.Clearance angle
D.Chisel edge angle
Ans: C


Note: Heavy Vehicles Factory, Avadi reserve ALL the rights to change/alter the examination question paper model without showing any reason. Prepare yourself in strength of knowledge in your Trade to select by Merit in semi skilled posts.




1 comment:

  1. Increase profit of your business by creating branded website as yourcompany.com at low cost Rs.1000 per website.

    Contact : 09841888870
    http://ucoindia.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...