Showing posts with label Interview Tips. Show all posts
Showing posts with label Interview Tips. Show all posts

Sunday, February 3, 2013

Tell Me About Yourself? Interview Tips for HR Interview, How to answer this question? - February 2013


TELL ME ABOUT YOURSELF

This is the most commonly asked question in interviews... To start the interview and the interview will proceed by the way we answer this question.

This question is always like "Ball in one's court".. one has to be very true to oneself to answer.. never bluff..based on my experience.. start with your personal details like your name and where u r from... then instead of telling about your family members jump to academics.. start from your highest qualification.Here u tell them about any extra curricular activities. (Tech or Non tech) like member of ISTE, tech. paper presentation. Be very descriptive while telling about your extra cir. act. during your graduation.

Since this is often the opening question in an interview, be extra careful that you don't run off at the mouth. Keep your answer to a minute or two at most. Cover four topics: early years, education, work history, and recent career experience. Emphasize this last subject. Remember that this is likely to be a warm-up question. Don't waste your best points on it. They don't want to know about your family, your last vacation, your hobbies, your religious beliefs, that you like the Cubs, or that you are a proud member of AA

Saturday, February 2, 2013

Interview Tips for Cognizant Technology Solutions (CTS) in Technical and HR Interview - February 2013


Personal Experience in Cognizant Technology Solutions (CTS) Interview

Hello friends, Cognizant Interview Technical and HR., personal experience of the interview which i had attended for cognizant.

I would like to share my interview experience wrt cognizant with all of you so that this post would be helpful to at least few of you..  

Step 1: Applied for the post in the website www.careers.cognizant.com .

Step 2:One fine morning while i was checking my mails i got a mail stating there is an aptitude test on 3rd October in Hyderabad.I went to attend the exam in a school(st.patricks) near Hyderabad.

There are about 1000 members who attended the exam for the whole day..

Friday, February 1, 2013

Important Five Mistakes - Tips for Freshers should Avoid in HR Interviews - February 2013


Five Mistakes for Freshers should Avoid in HR Interviews

Having done HR interviews for almost 8 years for various MNCs, I have seen many freshers getting rejected in their HR interviews. I have found myself thinking that they could have nailed that job, if only they had better guidance. I am writing this article to help freshers understand what goes on in an HR interviewer's mind based on my experiences.

Firstly, it is important that you understand why you are having an HR interview. Companies do HR interviews to evaluate:
a) Your attitude towards work. 
b) Your aptitude towards work.
c) Your confidence. 
d) Your communication skills. 
e) Your fitment into the organization.

Wednesday, February 16, 2011

Railway Recruitment Board/Cell given Important Instructions for the Candidates for Physical Efficiency Test (PET)

1. The existing criteria for PET is as follows:

Male Candidates: Should be able to run a distance of 1500 meters in 6 minutes in one chance.
Female Candidates:  Should be able to run a distance of 400 meters in 3 minutes in one chance. 


2. Railway administration will not be liable/  responsible for any loss/injury/damage, whether direct or consequential, suffered/incurred by any candidate during the selection, including PET. Candidates are advised in their own interest, therefore, to ensure that they are physically and otherwise fit to undertake the selection and observe due care to avoid injury/loss/damage to either themselves or  others during the process of selection. The candidates are advised to ensure in their own interest to have adequate practice in running 1500/400 meters before coming for PET. 

3. Your admission for the PET centre will be subject to production of this call letter. The candidate will be allowed to appear only at the centre, date and time allotted to him. No request for change of the date, time or centre of the PET will be entertained under any circumstance. You should be present at the PET venue at least 15 minutes before the reporting time of the PET, candidates reporting late shall not be admitted

4. You should affix your passport size photo on the space provided and sign across it in a way that some portion of signature is on call letter. 

5. Candidates are advised to put their signatures at the time of attendance exactly in the same way as signed in the application form. Any variation in the signature may render their candidature liable for cancellation/ rejection. 

6. Candidates are advised to wear dress/shoes etc. for PET which they find most comfortable for the run. 

7. Any form of canvassing will disqualify the candidate. The candidate found indulging in any unfair means and practice, misbehavior for disturbance during the test, indiscipline etc. shall be disqualified.  

8. After completion of the PET the top portion of the call letter must be handed over to the supervisor. 

9. Candidates must check their Call Letters thoroughly with regards to name, photograph, Community, free travel authority (for SC/ST only) etc.

10. The decision of RRB in regarding any issue concerning PET shall be final and binding. 

11. Candidates are required to make their own arrangements for lodging/boarding.  They may be required to stay one or two days more than the appointed day at their own cost. If the railway administration is not able to hold the PET due to some unforeseen circumstances, then the candidate may be called again for the PET at a later date. 

12. Visit the relevant railway web sites for related information. 

13. The entire proceedings of PET shall be video-graphed. The results of the PET will be announced on the same day. 

14. This call letter is only a permission to appear for the PET. Issue of this call letter in no way is indicative that RRB is otherwise satisfied with details and documents of candidates and does not entitled the candidate to any appointment what so ever on the Railways.


Railway Recruitment Cell/Board given Important Instructions to All Candidates


Candidates to note that all the zonal railways are likely to  issue separate notifications for recruitment to the posts.  The Physical Efficiency Test (PET) will be held by all the railways during the same period simultaneously.  Similarly, the Written Examination for those who qualify in the PET will be held on the same day simultaneously by all the zonal railways.  Candidates should keep this in mind before applying in response to any particular notification. 

Railway Recruitment Cell/Board has not engaged any agent or assigned any coaching center for any action. Candidates are warned to beware of any claim by any person/agencies. OMR answer sheet will be utilized for written examination and its evaluation will be done through computers. Candidates will be selected completely on merit basis. Please  beware of Touts & do not be misguided    

RRC/RRB announced Recruitment for fulling up vacancies are will be made Strictly Based on the Merit Position drawn from the Written Examination, Trade Test & Personal Interview of the candidates. Railway Recruitment Cell/Board also warned candidates to avoid any unscrupulous elements who may assure appointment in RRC by seeking bribe in cash or in kind or any other inducement, and are advised not to fall in their trap.

Beware of Job Racketeers:

1. All recruitments by Railway Recruitment Cell/Board are made purely on merit.

2. Candidates attempting to use influence or unfair means shall be disqualified.

3. Railway Recruitment Cell/Board neither conduct any coaching classes nor recommend any books for reference nor have authorised any persons / agencies to recruit or train on its behalf.




Source: Railway Notifications / Advertisements

Sunday, February 6, 2011

Interview Tips for attending Written Test at HVF, Avadi who applied 667 Semi Skilled posts


Heavy Vehicles Factory, Avadi invited applications for filling up Semi Skilled vacancies from ITI completed Fitter, Machinist, Welder, Electrician etc. are will be made Strictly Based on the Merit Position drawn from the Written Examination, Trade Test & Personal Interview of the candidates. Heavy Vehicles Factory, Avadi also warned candidates to avoid any unscrupulous elements who may assure appointment in HVF, Avadi by seeking bribe in cash or in kind or any other inducement, and are advised not to fall in their trap.


EXAMINATION: For All Trades

(a) Standard & Medium of Examination: English or Hindi (Choice to be indicated in the Application form)

(b) Common Objective Test on General Knowledge, Workshop Calculation and Science (40%).

(c) Objective Test on subjects of the essential qualification for relevant discipline (60%).

(d) Date & Exams Centre for Written Test will be communicated to candidate through the Admit Card.



Instructions: Please read the following instructions carefully before writing your answers:

1) All Questions in Part – A & B are compulsory.

2) Each Questions in Part - A carries 1 mark.

3) There are four options - (A), (B), (C), (D) given against each question in Part – A out of which only one is the most appropriate answer. If (A) is correct, round on the correct option like (A).

4) The discarded answer if any, must be crossed properly and supported by initial of the candidate.

5) In Part – A, for each wrong answer 0.25 marks will be deducted. If more than one options are marked, it will also be considered as wrong answer.

6) Use only blue or black ball pen only. Use of Pencil is not allowed.

7) No sheet from the Question Paper / Answer Book should be detached.

8) You may do rough work, if required, on the blank sheets.

9) Please DO NOT repeat DO NOT write your name anywhere on the Question Paper / Answer sheet. If name or any other symbolic notation are found marked on the Question paper / Answer sheet, this will render the candidate disqualified.


"Think positive it shows a correct way, Think negative also, it shows a safe way"



The first step of selection to test your skill is written test:

a.  In written test exam each correct answer, you will get 1 mark and for wrong answer - 0.25 mark.

b. Its your choice, with your confident first attend all the very best you known answer.

c. Then work up your mind, select the better question you known

d. Because for each wrong answer you will get - 0.25 negative marks.



TRY IT  &  WIN IT 

and

We Wish You 
ALL THE BEST




Note: Heavy Vehicles Factory, Avadi reserve ALL the rights to Change/Alter the examination question paper model without showing any reason. Prepare yourself in strength of knowledge in your Relevant Trade to select by Merit in semi skilled Jobs.


Application Format and More Details: http://getstabilityjobs.blogspot.com/2011/01/various-jobs-in-heavy-vehicles-factory.html


Source: http://www.ofbindia.gov.in

Friday, February 4, 2011

Landmark for HVF, Avadi (Regarding Recruitment of 667 Semi Skilled Posts for ITI / NCVT completed Welder, Machinist, Fitter, Electrician, Fitter Electronics, Blacksmith, Examiner, Painter


Herewith we given exact landmark location for Heavy Vehicles Factory, Avadi (Tank Factory) and available Bus Routes & Train Routes facilities to reach there without delay.  It will very useful to all candidates who applied semi skilled posts in HVF, Avadi.



HVF, Avadi Extended Last Date of Applications for Recruit 667 Semi Skilled Posts


Hurry Up !  Hurry Up !


GOOD NEWS for ITI / NCVT completed Welder, Fitter, Machinist, Electrician, Fitter Electronics, Blacksmith, Examiner, Painter Candidates.


Heavy Vehicles Factory, Avadi Extended Closing Date of Applications upto 11.02.2011.


HVF, Govt. of India, Avadi expect more applications from candidates to fulfill their Semi Skilled Posts (667 Jobs) recruitment and rescheduled Written Test, Trade Test and Personal Interview. All eligible candidates are use this Good Opportunity and send your applications to Heavy Vehicles Factory, Avadi to develop your life carrier.


Last Date for Applications: 11.02.2011


For Application Format and More Details: http://getstabilityjobs.blogspot.com/2011/01/various-jobs-in-heavy-vehicles-factory.html



HVF, Avadi, Recruit Semi Skilled Posts in Various Trades (ITI/NCVT completed Welder, Fitter,Machinist,Fitter Electronics,Electrician etc.) - Sample Qusestion Paper for Written Test Interview Tips (006)


In Heavy Vehicles Factory, Avadi, Chennai given Open Market Recruitment to select Semi Skilled vacancies for NCVT completed Fitter, Machinist, Welder, Fitter Electronics, Electrician, Blacksmith, Examiner, Painter are will be made Strictly Based on the Merit Position drawn from the Written Examination, Trade Test & Personal Interview of the candidates. Heavy Vehicles Factory, Avadi also warned candidates to avoid any unscrupulous elements who may assure appointment in HVF, Avadi by seeking bribe in cash or in kind or any other inducement, and are advised not to fall in their trap.

"Success is never achieved by the size of our brain,
But, it is always achieved by the size of our tries and thoughts"

Here we are given past year model question paper to practice yourself and we wish with hope to All Candidates "ALL THE BEST"

(Common Question Paper model for All Trades)

Limited Departmental Competitive Examination - 2006
For the Post of Tradesman (Tech/Non-Tech)

QUESTION PAPER

Subject: GENERAL KNOWLEDGE                                                     Code: 8.23 / 067
Sr. No.:  ..............................................                                    Roll No.: ..........................

Signature of the Invigilator ...............................................
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Date: 10.07.2006                                                                                 Duration: 2 Hours
Time: 09:00 Hrs. to 11:00 Hrs.                                                            Max. Marks: 50
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Instructions: Please read the following instructions carefully before writing your answers:
1) All Questions are compulsory.
2) Each Questions carries 1 mark.
3) There are four alternatives - (A), (B), (C), (D) given against each question out of which only one is the most appropriate answer. If (A) is correct, round on the correct alternative like (A) .
4) If a question is answered wrongly or more than one answers are marked, 0.25 marks will be deducted for each such question.
4) No sheet from the Question Paper / Answer Book should be detached.
5) Please DO NOT repeat DO NOT write your name anywhere on the Question Paper.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Continues ......

Q.1. Who is Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) Chief:

(A) E. Sreedharan
(B) Tejendra Khanna
(C) Sheila Dikshit
(D) Madan Lal Khurana

Thursday, February 3, 2011

HVF, Avadi, Govt. of India Recruit Semi Skilled Posts in Various Trades (ITI / NCVT completed Fitter,Machinist,Welder,Fitter Electronics,Electrician, Blacksmith,Examiner, Painter) - Model Qus & Ans for Written Examination (005)


In Heavy Vehicles Factory, Avadi, Chennai given Open Market Recruitment to select Semi Skilled vacancies for NCVT completed Fitter, Machinist, Welder, Fitter Electronics, Electrician, Blacksmith, Examiner, Painter are will be made Strictly Based on the Merit Position drawn from the Written Test, Trade Test & Oral Interview of the candidates. Heavy Vehicles Factory, Avadi also warned candidates to avoid any unscrupulous elements who may assure appointment in HVF, Avadi by seeking bribe in cash or in kind or any other inducement, and are advised not to fall in their trap.


Cont..............

[2005 Sample Q & A for All ITI Trades (Fitter,Machinist,Welder,Electrician etc.) ] 
QUESTION PAPER

Subject:                                                                                      Code: 4.01 / 127
Sr. No.:  ..............................................                                    Roll No.: ..........................

Signature of the Invigilator ...............................................
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Date: 11.04.2005                                                                                 Duration: 2 Hours
Time: 09:00 Hrs. to 11:00 Hrs.                                                            Max. Marks: 120
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Instructions: Please read the following instructions carefully before writing your answers:
1) All Questions are compulsory.
2) Each Questions carries 1 mark.
3) There are four alternatives - (A), (B), (C), (D) given against each question out of which only one is the most appropriate answer. If (A) is correct, round on the correct alternative like (A) .
4) If a question is answered wrongly or more than one answers are marked, 0.25 marks will be deducted for each such question.
4) No sheet from the Question Paper / Answer Book should be detached.
5) Please DO NOT repeat DO NOT write your name anywhere on the Question Paper.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Cont..............

71.The unit of energy in MKS system is?
A.Joules
B.Watts
C.Power
D.Force
Ans: C

72.The sum of two number is 25 and their difference is 13. Find their product?
A.204
B.114
C.315
D.325
Ans: B

73.Metals selected for making worse should have?
A.More hardness
B.More brittleness
C.More malleability
D.More ductility
Ans: D

74.To which king belongs the Lion capitol at Sarnath?
A.Chandragupta
B.Ashoka
C.Kanishka
D.Harsha
Ans: B

75.3251 + 587 + 369 - ? = 3007
A.1250
B.1300
C.1375
D.1200
E.None of these
Ans: D

76.In order to convert fractional inches into decimal inches?
A.Look on a metric conversion chart
B.Divide the numerator (top number) by the denominator (bottom number)
C.Check the engineer's scale
D.All of the above
Ans: B

77.Some traditional board drafters preferred the drafting machine over the parallel straight edge because it could be used without the need for?
A.Circle templates
B.Triangles
C.Technical pens
D.Lettering guides
Ans: B

78.The ozone layer restricts
A.Visible light
B.Infrared radiation
C.X-rays and gamma rays
D.Ultraviolet radiation
Ans: D

79.Which of the following is not a leap year?
A.700
B.800
C.1200
D.2000
Ans: A

80.The ratio of ultimate stress to working stress is?
A.Modulus of elasticity
B.Factor of safety
C.Chane in length
D.Tensile load
Ans: B

81.Which of the following countries is not a member of a SAARC?
A.Sri Lanka
B.Myanmar
C.Maldives
D.Bhutan
Ans: B

82.Under the Government of India, Provincial Legislatures consisted of two chambers, except in the case of?
A.Assam
B.Bihar
C.Madras
D.Punjab
Ans: D

83.The Parliament can restrict or abrogate by law, fundamental rights with respect to?
A.The members of the armed forces
B.The forces charged with the maintenance of public order
C.The persons employed in any bureau or other organization established by the state for purpose of intelligence
D.All of the above
Ans: D

84.3, 5, 7, 12, 17, 19?
A.19
B.17
C.5
D.12
Ans: D

85.A half-moon protractor is divided into how many degrees?
A.360
B.180
C.270
D.310
Ans: B

86. Bronze is an alloy of?
A.Copper-Zinc
B.Copper-Tin
C.Copper-Lead
D.Copper and Tungsten
Ans: B

87.The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 8.30, is?
A.80º
B.75º
C.60º
D.105º
Ans: B

88.Who is known as 'Indian Bismarck'?
A.Kamaraj
B.Sardar Vallabhbhai Patel
C.Nehru
D.Rajaji
Ans: B

89.The largest part of our hydrosphere is?
A.Atlantic Ocean
B.Indian Ocean
C.Pacific ocean
D.Antarctica ocean
Ans: C

90.Who invented Electric Generator?
A.Sir Alexander Graham Bell
B.Michael Faraday
C.Alfred B. Nobel
D.Thomas Alva Edison
Ans: B

91.In a 100 m race, A can beat B by 25 m and B can beat C by 4 m. In the same race, A can beat C by?
A.21 m
B.26 m
C.28 m
D.29 m
Ans: C

92.Coral reefs in India can be found in?
A.The coast of Orissa
B.Waltair
C.Rameshwaram
D.Trivandrum
Ans: C

93.A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be?
A.22
B.23
C.24
D.26
Ans: D

94.A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is white?
A.3/4
B.4/7
C.1/8
D.3/7
Ans: B

95.Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?
A.57%
B.60%
C.65%
D.90%
Ans: A

96.If log 27 = 1.431, then the value of log 9 is?
A.0.934
B.0.945
C.0.954
D.0.958
Ans: C

97.617 + 6.017 + 0.617 + 6.0017 = ?
A.6.2963
B.62.965
C.629.6357
D.None of these

98.The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% is?
A.40%
B.42%
C.44%
D.46%
Ans: C

99.The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is?
A.17 kg
B.20 kg
C.26 kg
D.31 kg
Ans: D

100.A civil engineer working on a bridge design would probably rely on his .......... scale for checking printed drawings?
A.Engineer's
B.Metric
C.Architect's
D.None of the above
Ans: A

101.Oxygen in our blood is transported by a protein named?
A. Hemoglobin
B.Keratin
C.Collagen
D.Myoglobin
Ans: A

102.When is the World Population Day observed?
A.May 31
B.October 4
C.December 10
D.July 11
Ans: D

103.The Homolographic projection has the correct representation of?
A.Shape
B.Area
C.Baring
D.Distance
Ans: B

104.Who invented the Ball Point Pen?
A.Biro Brothers
B.Waterman Brothers
C.Bicc Brothers
D.Write Brothers
Ans: A

105.Entomology is the science that studies?
A.Behavior of human beings
B.Insects
C.The origin and history of technical and scientific terms
D.The formation of rocks
Ans: B

106.Mass quantity is called as?
A.Newton
B.Vector
C.Scalar
D.Dyne
Ans: C

107.Which of the following is not associated with the UNO?
A.ILO
B.WHO
C.ASEAN
D.All of the above
Ans: C

108.Who was known as Iron man of India?
A.Govind Ballabh Pant
B.Jawaharlal Nehru
C.Subhas Chandra Bose
D.Sardar Vallabai Patel
Ans: D

109.What Galileo invented?
A.Barometer
B.Pendulum clock
C.Microscope
D.Thermometer
Ans: D

110.The intersecting lines drawn on maps and globes are?
A.latitudes
B.longitudes
C.geographic grids
D.None of the above
Ans: C

111.Capacity of doing work is?
A.Power
B.Newton
C.Energy
D.Joules
Ans: C
 
112.Traditional drafters need to be able to create several different line widths because?
A.Different line widths convey different information
B.The line width has to do with how dark it appear in the finished drawing
C.They seem to transmit better in a fax machine
D.It makes no difference
Ans: A

113.The density of water is?
A.5
B.2
C.1
D.7
Ans: C

114.Unit of frictional force in SI unis is?
A.Newton
B.Watts
C.Power
D.None of above
Ans: A

115.Several of the tools used in traditional drafting include the following?
A.Parallel straight edge
B.45 degree triangle
C.Circle template
D.All of the above
Ans: D

116.He is mathematician and astronomer of the 12th century. His name is associated with India's seventh satellite. He is?
A.Aryabhatta
B.Bhaskara I
C.Bhaskara II
D.None of the above
Ans: C

117.Acceleration quantity is?
A.Speed
B.Scalar
C.Vector
D.None of above
Ans: C

118.The first step in creating a traditional technical drawing is to?
A.Draw a series of guide lines
B.Set up the miter line
C.Align the paper so that it will be positioned square to the parallel bar
D.Sharpen the leads in the technical pens
Ans: C

119.Files are made of?
A.High carbon steel
B.High speed steel
C.Low carbon steel
D.Mild steel
Ans: A

120.A line drawn with a long section, short dash, and another long section is a?
A.Hidden feature
B.Center of a circle
C.Center axis of a hidden cylinder
D.Center of a radius
Ans: C


Note: Heavy Vehicles Factory, Avadi reserve ALL the rights to change/alter the examination question paper model without showing any reason. Prepare yourself in strength of knowledge in your Relevant Trade to select by Merit in semi skilled Jobs.




Wednesday, February 2, 2011

Heavy Vehicles Factory, Avadi, Chennai Recruitment Board given Open Call Offer for Semi Skilled Jobs (NCVT completed Fitter,Machinist,Welder,Fitter Electronics,Electrician, Blacksmith,Examiner,Painter) - Model Q & A for Interview Tips (004)


In HVF, Avadi advertise to select Semi Skilled Posts for ITI completed Fitter, Machinist, Welder, Fitter Electronics, Electrician, Blacksmith, Examiner, Painter are will be made Strictly Based on the Merit Position drawn from the Written Examination, Trade Test & Personal Interview of the candidates. Heavy Vehicles Factory, Avadi also warned candidates to avoid any unscrupulous elements who may assure appointment in HVF, Avadi by seeking bribe in cash or in kind or any other inducement, and are advised not to fall in their trap.


(2005 Model Theory Q & A for Fitter) 
QUESTION PAPER

Subject: Fitter                                                                              Code: 2.11 / 131
Sr. No.:  ..............................................                                    Roll No.: ..........................

Signature of the Invigilator ...............................................
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Date: 14.04.2005                                                                                 Duration: 2 Hours
Time: 09:00 Hrs. to 11:00 Hrs.                                                            Max. Marks: 120
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Instructions: Please read the following instructions carefully before writing your answers:
1) All Questions are compulsory.
2) Each Questions carries 1 mark.
3) There are four alternatives - (A), (B), (C), (D) given against each question out of which only one is the most appropriate answer. If (A) is correct, round on the correct alternative like (A) .
4) If a question is answered wrongly or more than one answers are marked, 0.25 marks will be deducted for each such question.
4) No sheet from the Question Paper / Answer Book should be detached.
5) Please DO NOT repeat DO NOT write your name anywhere on the Question Paper.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

1.Which file is used for filing rough edges of soft metal castings?
A.Bastard file
B.smooth file
C.Second cut file
D.Dead smooth file
Ans: A

2.Trepanning type cutters are used for making holes on sheets is?
A.Large
B.Small
C.Medium
D.All of above
Ans: A

3.The operation performed for reducing the web thickness is called?
A.Making a pilot
B.Thinning the point
C.Draw centre line
D.None of above
Ans: B

4.Hacksaw blades is made by?
A.Mild steel
B.Cast iron
C.High carbon
D.Pig iron
Ans: C

5.The taper shank drills are held on the machine means of?
A.Drift
B.vice
C.Sleeves
D.Chucks
Ans: C

6.A sine bar is used for?
A.Measuring the diameter of holes
B.Checking the profile of a thread
C.Levelling the job for drilling
D.Finding the angle of a taper job
Ans: D

7.The slight convexity is given to the cutting edge to?
A.Allow the lubricant to enter
B.Cut curved surfaces
C.Prevent digging of the ends
D.Cut sharp corners
Ans: C

8.Which is used for dressing fine and delicate wheels?
A.Star wheel
B.Grinding wheel
C.Spindle wheel
D.None of these
Ans: A

9.The component of the surface texture upon which the roughness is superimposed?
A.Waviness
B.Primary texture
C.Roughness
D.Lay
Ans: A

10.A jig is a special device?
A.Which holds, supports, locates and also guides the cutting tool
B.Which locates the cutting tool
C.Which holds the job
D.Which guides the tool
Ans: A

11.The portion of the shaft carried in the bearing is often referred to as?
A.Journal
B.Cage
C.Thrust
D.Race
Ans: D

12.The part of a vernier bevel protractor on which main scale divisions are marked is the?
A.Adjustable blade
B.Disc
C.Dial
D.Stock
Ans: C

13.The thread angle of I.S.O. metric thread is?
A.55
B.60
C.45
D.None of above
Ans: B

14.Which among the following is not a capability of reamers?
A.Finishing any machined profiles
B. Producing high quality surface finish
C.Finishing small holes
D.Accuracy to closer limits
Ans: B

15.As per BIS standard sheet strips are designated by?
A.Thickness x ISST x width as per IS 1730
B.ISST x Thickness x width as per IS 1730
C.ISST x width x Thickness as per IS 1730
D.width x ISST x Thickness as per IS 1730
Ans: C

16.Parallel blocks are used for?
A.Setting workpieces horizontal
B.Levelling machine tools
C.Marking parallel lines along an edge
D.Cutting parallel keyways
Ans: C

17.Which among the following is not a characteristic of granite surface plates?
A.Burrs are formed when scratched
B.Rust proof
C.Dense and stable material
D.Retains high accuracy
Ans: A

18.The convexity of files helps?
A.To file convex surfaces
B.The file to become straight when pressure is applied
C.To file concave surfaces
D.To prevent rounding of edges of work
Ans: B

19.Tab washers are used for?
A.Locking the nuts
B.Preventing vibration
C.Self locking
D.Fastening structural fabrication work
Ans: A

20.The principle of working of a dial test indicator is?
A.The linear motion is converted into a rotary motion using rack and pinions
B.Magnification by electronic means
C.The linear motion is converted into a reciprocating motion, using slotted link
D.Magnification of small variation using lenses
Ans: A

21.The equivalent of 1" in metric is?
A.24.5 mm
B.25.04 mm
C.2.54 mm
D.25.4 mm
Ans: D

22.The feeler gauge is used for?
A.Checking the accuracy of the hole locators.
B.Checking surface roughness
C.Checking the gap between mating parts
D.Checking the radius of workpieces
Ans: C

23.A drilling machine used by a carpenter for cabinet making is a?
A.Breast drilling machine
B.Sensitive drilling machine
C.Ratchet drilling machine
D.Radial drilling machine
Ans: A

24.Formation of a chip while cutting is based on the?
A.Clearance and wedge angle of the tool
B.Clearance angle of the tool
C.Rake angle of the tool
D.Clearance angle of the tool
Ans: C

A.The rake angle is less
B.The clearance angle is more
C.The rake angle is more
D.The clearance angle is less
Ans: D

26.The least count of a vernier metric micrometer is?
A.0.0001 mm
B.0.001 mm
C.0.01 mm
D.0.1 mm
Ans: B

27.The wearing of machine parts is due to?
A.Abrasion
B.Impact
C.Corrosion
D.Erosion
Ans: D

28.One yard is equal to?
A.36 inches
B.42 inches
A.12 inches
A.6 inches
Ans: A

29.The point angle for a standard drill is?
A.108 deg
B.135 deg
C.60 deg
D.118 deg
Ans: D

30.The suitable cutting fluid for drilling mild steel drilling machine is?
A.Coolant oil
B.Distilled water
C.Neat oil
D.Soluble oil
Ans: D

31.Curved cut file used for?
A.Filing wood, rubber etc.
B.Filing brass, aluminium, bronze etc.
C.Filing tin, copper, lead etc.
D.Removes hard materials faster
Ans: C

32.Which one is quick drying and sticks to surfaces well?
A.Copper sulphate
B.Prussian blue
C.Whitewash
D.Cellulose lacquer
Ans: D

33.Which is used for location of divider points?
A.Scriber
B.Centre punch
C.Prick punch 30 deg
D.Caliper
Ans: C

34.One millimetre is equal to?
A.0.0001 m
B.0.001 m
C.0.01
D.None of above
Ans: B

35.Which caliper is can be set quickly?
A.Long point caliper
B.Adjustable caliper
C.Spring type caliper
D.None of these
Ans: C

36.Drill chucks are fitted on the drilling machine by means of a?
A.Pinion and key
B.Drift
C.Knurled ring
D.Arbor
Ans: D

37.The morse taper provided on drill range between?
A.MT0 to MT4
B.MT1 to MT5
C.MT0 to MT5
D.MT1 to MT4
Ans: C

38. A drift is used for?
A.Removing the drill from the machine spindle
B.Drawing a drill location
C.Removing a broken drill from the work
D.Axing chuck on the machine spindle
Ans: A

39.The distance a drill advances into the work in one minute is?
A.RPM
B.Cutting speed
C.Feed
D.None of above
Ans: C

40.The name of the standard taper provided on drills is?
A.Cutting tool
B.Shank
C.Drift
D.Morse taper
Ans: D

41.The cutting angle for chipping cast iron is?
A.90 deg
B.37.5 deg
C.60 deg
D.55 deg
Ans: C

42.Which one among the following is not depended upon for locating and holding?
A.The number of components to be machine
B.The material of the workpiece
C.The size and shape of the component
D.The nature of machining operations
Ans: B

43.The datum, from which the measurements of vernier height gauge are taken, is?
A.The vernier slide
B.The base
C.Above the scriber point
D.The beam
Ans: B

44.The length of a sine bar is the distance between?
A.Outside to outside distance between rollers
B.One end to another end of the sine bar
C.Centre to centre distance between rollers
D.Diagonal cross length of the sine bar
Ans: C

45.The distance, which the cutting edge of a passes over the material in a minute which making, is known as?
A.Cutting speed
B.RPM
C.Machine Speed
D.Feed
Ans: A

46.A fixture is a production tool that?
A.Locates and holds the component
B.Locates the component
C.Holds the component
D.Controls the cutting tool
Ans: C

47.In a plain bush bearing, to prevent the rotation of bush in the housing, it should be fitted by means of?
A.Brazing
B.Soldering
C.Welding
D.Key or screw
Ans: D

48.The part of a vernier height gauge on which the main scale divisions are graduated is the?
A.The vernier plate
B.Base
C.Beam
D.Fine setting device
Ans: C

49.The reamer teeth are unevenly spaced because?
A.The help to cut metal gradually
B.They are easy to manufacture
C.They help to remove the reamer easily
D.They can reduce chattering
Ans: A

50.The size of the angle plates is stated by?
A.Length x width
B.Weight
C.Length
D.Size number
Ans: A

51.The dial test indicator shows the measurement as?
A.The direct reading of the dimension
B.The magnified small variations in sizes through a pointer
C.The actual size of the component
D.The difference between the two steps of 5mm
Ans: B

52.The equivalent of 1 metre in the inch system is?
A.37.39"
B.0"
C.39.37"
D.36"
Ans: C

53.A set of number drill series consists of drills in the following ranges. Indicate the correct range?
A.1 to 80
B.0 to 100
C.1 to 40
D.0 to 50
Ans: A

54.Which instrument is used for checking the parallelism of filed surfaces?
A.Caliper
B.Steel rule
C.Try square
D.None of above
Ans: C

55.The common sizes of an engineer's steel rule?
A.6 inch
B.24 inch
C.12 inch
D.All of above
Ans: D

56.The common pitches of hacksaw blade is?
A.1.8 mm
B.1.4 mm
C.0.8 mm
D.All of above
Ans: D

57.The materials from which the marking table is made?
A.Medium carbon
B.Cast iron
C.Mild steel
D.None of above
Ans: B

58.The size of the dividers are specified by the?
A.Distance between the pints when fully opened
B.Total length of the legs
C.Distance between the pivot and the point
D.Length of legs without the points
Ans: C

59.When the taper shank of the drill is larger than the machine spindle, the device to hold the drill is?
A.Chuck and key
B.Drill drift
C.Taper socket
D. Drill sleeve
Ans: C

60.The clearance angle of a drill is between?
A.12 deg to 20 deg
B.3 deg to 5 deg
C.15 deg to 20 deg
D.8 deg to 12 deg
Ans: D

61.The least count of a vernier bevel protractor is?
A.1 deg
B.1 inch
C.5'
D.5 deg
Ans: C

62.Name of the chemical solution used for cleaning the parts of a micrometer after it is dismantled?
A.Thinner
B.Carbon tetrachloride
C.Clean oil
D.None of above
Ans: B

63.The pattern on the work surface caused by the movement of the cutting tool is called?
A.Roughness
B.Surface texture
C.Waviness
D.Roughness spacing
Ans: B

64.A sine bar is made of?
A.Nickel steel
B.High carbon steel
C.Stabilized chromium steel
D.High speed steel
Ans: C

65.The process of bevelling the end of the hole is called?
A.Counterboring
B.Spot facing
C.Countersinking
D.Reaming
Ans: C

66.The included angle of the groove of 'V' block is always?
A.45 deg
B.90 deg
C.60 deg
D.120 deg
Ans: D

67.Surface plates are made of?
A.Alloy steels
B.Fine grained cast iron
C.High grade cast steel
D.Wrought iron
Ans: B

68.In the number drill series, the largest drill size is?
A.8.59 mm
B.5.791 mm
C.5.80 mm
D.102 mm
Ans: B

69.The depth micrometer is used for the measurement of a wide range of sizes because?
A.It has a very lengthy spindle
B.It has adjustable stock for different size settings
C.It has a lengthy graduated sleeve
D.It has a number of extension rods for the different range of sizes
Ans: D

70.The relief angle provided behind the cutting edge is called?
A.Helix angle
B.Poing angle
C.Clearance angle
D.Chisel edge angle
Ans: C


Note: Heavy Vehicles Factory, Avadi reserve ALL the rights to change/alter the examination question paper model without showing any reason. Prepare yourself in strength of knowledge in your Trade to select by Merit in semi skilled posts.




Heavy Vehicles Factory, Avadi given details in its advertisement about Rejection of Application who (eligible of ITI/NCVT completed candidates) applied for semi skilled posts.



The Application shall be summarily rejected on following,

1.If photo(attested) is not pasted in application form and not accompanied by two more photographs.

2.If Date & Signature is not appended in the Application form.

3.If copies  of supporting documents duly attested are not enclosed.

4.If essential qualification is not met.

5.If the age of the candidate exceeds the prescribed age limit on the crucial date.

6.If applications received after the due date.

7.If application is not complete in all respect.



HVF, Avadi Select the following Semi Skilled Jobs for ITI Fitter, Machinist, Welder, Fitter Electronics, Electrician, Blacksmith, Examiner, Painter will be made Strictly Based on the Merit Position drawn from the Written Examination & Personal Interview of the candidates. Heavy Vehicles Factory, Avadi also warned candidates to avoid any unscrupulous elements who may assure appointment in HVF, Avadi by seeking bribe in cash or in kind or any other inducement, and are advised not to fall in their trap.

So, Candidates are read the instructions carefully before fill and send the application to HVF, Avadi and try to practice in more sample question paper with hope and prepare yourself in strength of knowledge in your Trade to select by Merit in semi skilled posts.




Heavy Vehicles Factory, Avadi given details about semi skilled posts Selection Process in its order.


1. The eligible candidates shall be called for Trade Test

2. However, If number of applications are more, then Written Test shall be conducted as per NCVT syllabus.

3. Written Test conducted for Shortlisting of candidates for Trade Test.

4. The number of such shortlisted candidates shall be exceed Three times of the number of vacancies in each trade.


HVF, Avadi Select the following Semi Skilled posts for ITI Fitter, Machinist, Welder, Fitter Electronics, Electrician, Blacksmith, Examiner, Painter will be made Strictly Based on the Merit Position drawn from the Written Examination & Personal Interview of the candidates. Heavy Vehicles Factory, Avadi also warned candidates to avoid any unscrupulous elements who may assure appointment in HVF, Avadi by seeking bribe in cash or in kind or any other inducement, and are advised not to fall in their trap.

So, Candidates are try to practice in more sample question paper with confident and prepare yourself in strength of knowledge in your Trade to select by Merit in semi skilled posts.


HVF, Avadi Recruit Semi Skilled Posts (NCVT completed Fitter,Machinist,Welder,Fitter Electronics,Electrician, Blacksmith,Examiner,Painter) - Sample Interview Tips (003)

In Heavy Vehicles Factory, Avadi announced selection of Semi Skilled Jobs for ITI completed Fitter, Machinist, Welder, Fitter Electronics, Electrician, Blacksmith, Examiner, Painter are will be made Strictly Based on the Merit Position drawn from the Written Examination, Trade Test & Personal Interview of the candidates. Heavy Vehicles Factory, Avadi also warned candidates to avoid any unscrupulous elements who may assure appointment in HVF, Avadi by seeking bribe in cash or in kind or any other inducement, and are advised not to fall in their trap.


(2005 Sample Theory Q & A for Electrician) 
QUESTION PAPER

Subject: Electrical                                                                        Code: 3.13 / 041
Sr. No.:  ..............................................                                    Roll No.: ..........................

Signature of the Invigilator ...............................................
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Date: 13.04.2005                                                                                 Duration: 2 Hours
Time: 09:00 Hrs. to 11:00 Hrs.                                                            Max. Marks: 120
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Instructions: Please read the following instructions carefully before writing your answers:
1) All Questions are compulsory.
2) Each Questions carries 1 mark.
3) There are four alternatives - (A), (B), (C), (D) given against each question out of which only one is the most appropriate answer. If (A) is correct, round on the correct alternative like (A) .
4) If a question is answered wrongly or more than one answers are marked, 0.25 marks will be deducted for each such question.
4) No sheet from the Question Paper / Answer Book should be detached.
5) Please DO NOT repeat DO NOT write your name anywhere on the Question Paper.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

1.The number of micro amperes in 2 milli amperes is?
A.2 µA
B.20 µA
C.200 µA
D.2,000 µA
Ans: D

2.If the diameter of a conductor of 10 ohms is doubled, its new resistance would be?
A.20 ohms
B.5 ohms
C.40 ohms
D.2.5 ohms
Ans: D

3.What amount of current will flow through resistance of 10 ohms when it is connected across a potential difference of 20 volts?
A.30 amperes
B.5 amperes
C.10 amperes
D.2 amperes
Ans: D

4.Resistance is measured in?
A.henries
B.ohms
C.hertz
D.watts
Ans: B

5.Eighteen thousand watts is the same as?
A.18 mW
B.18 MW
C.18 kW
D.18 µW
Ans: C

6.An electric heater draws 3.5 A from a 110 V source. The resistance of the heating element is approximately?
A.385 ohms
B.38.5ohms 
C.3.1 ohms
D.31 ohms
Ans: D

7.If an incandescent lamp of 80 ohms resistance takes a current of 0.75 ampere, what voltage is required to light it?
A.45 volts
B.60 volts
c.23 volts
D.None of these
Ans: B

8.The current through a flashlight bulb is 40 mA and the total battery voltage is 4.5 V. The resistance of the bulb is approximately?
A.112 ohms
B.11.2 ohms
C.1.2 ohms
D.18 ohms
Ans: A

9.Materials with lots of free electrons are called?
A.conductors
B.insulators
C.semiconductors
D.filters
Ans: A

10.A thermistor is a type of?
A.switch
B.resistor
C.battery
D.power supply
Ans: B

11.If three wires of 3 ohms, 9 ohms and 5 ohms respectively are connected in series, what their resultant resistance?
A.10 ohms
B.12 ohms
C.17 ohms
D.5 ohms
Ans: C

12.If you used 600 W of power for 60 h, you have used?
A.36 kWh
B.3.6 kWh
C.10 kWh
D.1 kWh
Ans: A

13.The turns ratio of a transformer having 200 primary turns and 1,200 secondary turns is?
A.6
B.24
C.1.66
D.66
Ans: A

14.A constant load power means a uniform conversion of?
A.mechanical to electrical energy
B.electrical to mechanical energy
C.current to voltage
D.voltage to current
Ans: B

15.If the peak value of a sine wave is 30 V, the rms value is?
A.19.08 V
B.7.07 V
C.0.707 V
D.23.10 V
Ans: D

16.When converting 7,000 nA to microamperes, the result is?
A.0.007 µA
B.0.7 µA
C.700 µA
D.7 µA
Ans: D

17.Approximately how many milliamperes of current flow through a circuit with a 40 V source and 6.8 k ohms of resistance?
A.27.2 mA
B.59 mA
C.5.9 mA
D.590 mA
Ans: C

18.Twelve volts are applied across a resistor. A current of 3 mA is measured. What is the value of the resistor?
A.4 ohms
B.400 ohms
C.4 kohms
D.4.4 ohms
Ans: C

19.The minimum resistance value for a blue, gray, red, silver resistor is?
A.612 ohms
B.6,120 ohms
C.6,800 ohms
D.6,460 ohms
Ans: B

20.A two-terminal variable resistor is known as a?
A.potentiometer
B.thermistor
C.rheostat
D.wiper
Ans: C

21.In 0.025 W, there are?
A.25 kW
B.0.00025 mW
C.2,500 µW
D.25 mW
Ans: D

22.How many watt-hours represent 65 W used for 18 h?
A.11.7 Wh
B.1,170 Wh
C.11,700 Wh
D.117,000 Wh
Ans: B

23.If a transformer has 50 turns in the primary winding and 10 turns in the secondary winding, what is the reflective resistance if the secondary load resistance is 250 ohms?
A.250 ohms
B.25 ohms
C.6,250 ohms
D.62,500 ohms
Ans: C

24.Referring to Problem 18, if all phase currents are 3 A, the line current magnitudes are?
A.3 A
B.1 A
C.9 A
D.18 A
Ans: A

25.A sine wave of 15 kHz is changing at a faster rate than a sine wave with a frequency of?
B.12 kHz
C.18 kHz
D.1.3 MHz
Ans: B

26.The number of millivolts in 0.06 kilovolts is?
A.600 V
B.6,000 mV
C.60,000 mV
D.600,000 mV
Ans: C

27.How much resistance is required to limit the current from a 12 V battery to 3.6 mA?
A.3.3 k ohms
B.33 k ohms
C.2.2 k ohms
D.22 k ohms
Ans: A

28.You are measuring the current in a circuit that is operated on an 18 V battery. The ammeter reads 40 mA. Later you notice the current has dropped to 20 mA. How much has the voltage changed?
A.9 V
B.900 mV
C.0 V
D.18 V
Ans: A

29.Four amperes of current are measured through a 24  ohms resistor connected across a voltage source. How much voltage does the source produce?
A.960 V
B.9.6 V
C.96 V
D.8 V
Ans: C

30.Current flows in a circuit when?
A.a switch is opened
B.a switch is closed
C.the switch is either open or closed
D.there is no voltage
Ans: B

31.Electrons in the outer orbit are called?
A.nuclei
B.valences
C.waves
D.shells
Ans: B

32.A material that does not allow current under normal conditions is a(n)?
A.insulator
B.conductor
C.semiconductor
D.valence
Ans: A

33.If it takes 400 ms to use 12,000 J of energy, the power is?
A.30 kW
B.30 W
C.3 W
D.300 kW
Ans: A

34.A certain transformer has 400 turns in the primary winding and 2,000 turns in the secondary winding. The turns ratio is?
A.0.2
B.0.4
C.5
D.25
Ans: C

35.Referring to Problem 3, power consumption is?
A.16 W
B.160 mW
C.160 W
D.3,459 W
Ans: C

36.Two series resistors are connected to an ac source. If there are 7.5 V rms across one resistor and 4.2 V rms across the other, the peak source voltage is?
A.16.54 V
B.1.65 V
C.10.60 V
D.5.93 V
Ans: A

37.The average value of a 12 V peak sine wave over one complete cycle is?
A.0 V
B.1.27 V
C.7.64 V
D.6.37 V
Ans: A

38.When converting 0.16 mA to microamperes, the result is?
A.16 µA
B.160 µA
C.1,600 µA
D.0.0016 µA
Ans: B

39.The formula to find I when the values of V and R are known is?
A.I = VR
B.I = R/V
C.V = IR
D.I = V/R
Ans: D

40.A resistance of 3.3 M ohms is connected across a 500 V source. The resulting current is approximately?
A.15.1 µA
B.151 µA
C.66 mA
D.660 mA
Ans: B

Mark following statements as True or False:-

41.A sawtooth wave has a period of 10 ms. Its frequency is 100 Hz.
Ans: True

42.When converting 1,600 kilohms to megohms, the result is 160 megohms.
Ans: False

43.A current of 200 µA through a 6.8 k ohms resistor produces a voltage drop of 1.36 V.
Ans: True

44.A power supply produces a 0.6 W output with an input of 0.7 W. Its percentage of efficiency is 85.7%.
Ans: True

45.15.Seven thousand volts can be expressed as 7 MV.
Ans: False

Fill in the blanks:-

46.The unit of electrical charge is the ................
Ans: coulomb

47.The ........... of an 8 ohm resistance is 125 mS.
Ans: conductance 

48.In ............ kW, there are 40,000 W.
Ans: 40

49.The Norton equivalent current is the ............... current.
Ans: Short circuit 

50.The maximum resistance value for a brown, red, yellow, gold resistor is ............. ohms?
Ans: 126,000


51.Which of the following is not an electrical quantity?
A.voltage
B.current
C.distance
D.power
Ans: C

52.A resistor is connected across a 50 V source. What is the current in the resistor if the color code is red, orange, orange, silver?
A.2 mA
B.2.2 mA
C.214 mA
D.21.4 mA
Ans: B

53.How much current is produced by a voltage of 18 kV across a 15 k ohms resistance?
A.1.2 A
B.12 A
C.120 mA
D.12 mA
Ans: A

54.Which of the following is not a type of energy source?
A.generator
B.rheostat
C.solar cell
D.battery
Ans: B

55.When the pointer of an analog ohmmeter reads close to zero, the resistor being measured is?
A.overheated
B.shorted
C.open
D.reversed
Ans: B

56.The turns ratio required to match an 80 ohms source to a 320 ohms  load is?
A.80
B.20
C.4
D.2
Ans: C

57.The primary coil of a transformer is connected to a 60 V ac source. The secondary coil is connected to a 330 ohms load. The turns ratio is 3:1. What is the secondary voltage?
A.2 V
B.20 V
C.180 V
D.18 V
Ans: B

58.In a Y-connected circuit, the magnitude of each line current is?
A.one-third the phase current
B.three times the corresponding phase current
C.equal to the corresponding phase current
D.zero
Ans: C

59.When a sine wave has a frequency of 100 Hz in 12 s it goes through?
A.1/100 cycle
B.12 cycles
C.120 cycles
D.1,200 cycles
Ans: D

60.In order to get maximum power transfer from a capacitive source, the load must?
A.have a capacitive reactance equal to circuit resistance
B.have an impedance that is the complex conjugate of the source impedance
C.be as capacitive as it is inductive
D.none of the above
Ans: B

61.Fourteen milliamperes can be expressed as?
A.14 MA
B.14 µA
C.14 kA
D.14 mA
Ans: D

62.If 750 µA is flowing through 11 k ohms of resistance, what is the voltage drop across the resistor?
A.8.25 V
B.82.5 V
C.14.6 V
D.146 V
Ans: 2

63.How much voltage is needed to produce 2.5 A of current through a 200 ohms  resistor?
A.50 V
B.500 V
C.80 V
D.8 V
Ans: B

64.When there is 12 mA of current through a 1.2 k ohms resistor, the voltage across the resistor is?
A.14.4 V
B.1.4 V
C.100 V
D.10 V
Ans: A

65.How much resistance is needed to draw 17.6 mA from a 12 volt source?
A.212 ohms
B.6.8 kohms
C.68 ohms
D.680 ohms
Ans: D

66.When placed close together, two positively charged materials will?
A.attract
B.become neutral
C.become negative
D.repel
Ans: D

67.The colored bands for a 4,700 ohm resistor with a ten percent tolerance are?
A.yellow, violet, red, gold
B.yellow, violet, orange, gold
C.yellow, violet, red, silver
D.orange, violet, red, silver
Ans: C

68.A certain appliance uses 350 W. If it is allowed to run continuously for 24 days, how many kilowatt-hours of energy does it consume?
A.20.16 kWh
B.201.6 kWh
C.2.01 kWh
D.8.4 kWh
Ans: B

69.When the turns ratio of a transformer is 20 and the primary ac voltage is 12 V, the secondary voltage is?
A.12 V
B.120 V
C.240 V
D.2,400 V
Ans: C

70.In a certain loaded transformer, the secondary voltage is one-fourth the primary voltage. The secondary current is?
A.one-fourth the primary current
B.four times the primary current
C.equal to the primary current
D.one-fourth the primary current and equal to the primary current
Ans: B



Note: Heavy Vehicles Factory, Avadi reserve ALL the rights to change/alter the examination question paper model without showing any reason. Prepare yourself in strength of knowledge in your Relevant Trade for semi skilled interview.





Tuesday, February 1, 2011

Semi Skilled Recruitments (NCVT Fitter,Machinist,Welder,Fitter Electronics,Electrician, Blacksmith,Examiner,Painter) at HVF, Avadi - Interview Tips (002)

Semi Skilled Jobs Selection for ITI Fitter, Machinist, Welder, Fitter Electronics, Electrician, Blacksmith, Examiner, Painter in Heavy Vehicles Factory, Avadi will be made Strictly Based on the Merit Position drawn from the Written Examination & Personal Interview of the candidates. Heavy Vehicles Factory, Avadi also warned candidates to avoid any unscrupulous elements who may assure appointment in HVF, Avadi by seeking bribe in cash or in kind or any other inducement, and are advised not to fall in their trap.

(2005 Model Theory Q & A for Welder) 
QUESTION PAPER 

Subject: Welding                                                                              Code: 6.00 / 121
Sr. No.:  ..............................................                                    Roll No.: ..........................

Signature of the Invigilator ...............................................
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Date: 12.04.2005                                                                                 Duration: 2 Hours
Time: 09:00 Hrs. to 11:00 Hrs.                                                            Max. Marks: 120
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Instructions: Please read the following instructions carefully before writing your answers:
1) All Questions are compulsory.
2) Each Questions carries 1 mark.
3) There are four alternatives - (A), (B), (C), (D) given against each question out of which only one is the most appropriate answer. If (A) is correct, round on the correct alternative like (A) .
4) If a question is answered wrongly or more than one answers are marked, 0.25 marks will be deducted for each such question.
4) No sheet from the Question Paper / Answer Book should be detached.
5) Please DO NOT repeat DO NOT write your name anywhere on the Question Paper.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Welding metallurgy is the study of metallurgy pertaining to?
A.Welding processes
B.Welding techniques
C.Both A & B
D.None of these
Ans: C

2.A projection weld is a type of?
A.Resistance weld
B.Arc weld
C.Gas weld
D.Fillet weld
Ans: A

3.Armoured tanks are made of?
A.Armoured steel
B.Mild steel
C.Tor steel
D.Carbon steel
Ans: A

4.Armour steel is having tensile strength around?
A.50 to 60 kg/mm square
B.60 to 70 kg/mm square
C.70 to 80 kg/mm square
D.80 to 90 kg/mm square
Ans: C

5.The procedure for welding steel castins are conformed to?
A.ISI 1030-1962
B.ISI 1030-1961
C.ISI 1762-1961
D.None of these
Ans: A

6.Which effect become more pronounced with increasing frequency?
A.Skin effect
B.Proximity effect
C.Current effect
D.Frequency effect
Ans: C

7. Welding metallurgy is concerned with?
A.Melting of electrode
B.Base metal
C.Slag metal
D.All above
Ans: D

8.These weld symbols have no arrow-side or other-side significance?
A.Projection or seam weld
B.Back or backing weld
C.Surface or groove weld
D.Flash and upset weld
Ans: D

9. Welding mellurgy is concerned with?
A.Gas metal reaction
B.Surface phenomena
C.Solid state reactions
D.All above
Ans: D

10.A back or backing weld is a type of?
A.Groove weld
B.Resistance weld
C.Arc and gas weld
D.Upset weld
Ans: C

11. The electrodes which have a coating of oxides of iron and manganese and silicates are called?
A.Basic electrodes
B.Acidic electrodes
C.Chemical electrodes
D.None of these
Ans: B

12.This symbol indicates a surface to be built up?
A.Groove weld
B.Surface weld
C.Corner joint
D.Lap joint
Ans: B

13.The recrystallised weld metal has?
A.Maximum ductility
B.Crack resistance
C.Both A & B
D. None of these
Ans: C

14.Welding drawings are a special type of this kind of drawing?
A.Symbol
B.Perspective
C.Assembly
D.Isometric
Ans: C

15.Weldability depends?
A.Upon the process intended
B.On the service conditions intended
C.Both A & B
D. None of these
Ans: C

16.Which of the following is one of the basic types of welded joints?
A.T-joint
B.Rear joint
C.Angle joint
D.Groove joint
Ans: A

17.The changes takes place in Heat affected zone due to?
A.Heat
B.Pressure
C.Weather
D.None of these
Ans: A

18.The corrosion resistance of welded joints influenced by?
A.Chemical coposition of weld metal
B.Chemical composition of parent metal
C.welding process employed
D.All above
Ans: D

19.Corrosion resistance of welded joints is effected due to?
A.Parent metal thickness
B.Number of passes
C.Arc current
D.Speed of weld
Ans: E

20.The strongest constituent of steel is?
A.Ferrite
B.Peralite
C.Cementite
D.Austenite
Ans: B

21.The tensile strength of Peralite is?
A.18 tons per square inch
B.56 tons per square inch
C.65 tons per square inch
D.None of these
Ans: B

22.Specification for 1.5% manganese steel castins has been explained in?
A.ISI 2708-1964
B.ISI 1030-1962
C.ISI 1762-1961
D.None of these
Ans: A

23.High frequency current in metal conductors tends to flow at the surface of the metal. This is called?
A.Skin effect
B.Proximity effect
C.Current effect
D.Frequency effect
Ans: A

24.Electric Arc was first developed in the year?
A.1801
B.1810
C.1081
D.1800
Ans: A

25.Minimum voltage of direct current for establishing an arc is:
A.400 volts
B.40 volts
C.14 volts
D.4 volts
Ans: B

26.The temperature of electric arc is about?
A.3000 deg Celsius
B.300 deg Celsius
C.3500 deg Celsius
D.350 deg Celsius
Ans: C

27.S.W.G. stands for?
A.Suitable wire gauge
B.Selected wire gauge
C.Special wire gauge
D.Standard wire gauge
Ans: D

28.In case of medium coated electrodes, the ratio of coating diameter to the core wire diameter is from?
A.1.2 to 1.3
B.1.3 to 1.4
C.1.4 to 1.5
D.1.5.to 1.6
Ans: C

29.Injector type blow pipe is of?
A.Low pressure type
B.High pressure type
C.Medium pressure type
D.None of these
Ans: A

30.Central white cone is found in?
A.Carborising flame
B.Oxidising flame
C.Natural flame
D.None of these
Ans: C

31.Which is destructive metal test?
A.Flame test
B.Magnet test
C.Colour test
D.Chisel test
Ans: A

32.Kindling temperature is about?
A.1250 deg Celsius
B.1500 deg Celsius
C.1350 deg Celsius
D.1400 deg Celsius
Ans: C

33.The required voltage for 100 to 120mm thick steel plate inspected by X-rays radiography is?
A.220 K.V.
B.400 K.V.
c.1000 K.V.
D.150 K.V.
Ans: B

34.The marking of a spot weld is affected by?
A.The surface condition of the material to be welded.
B.The electrode pressure.
C.The size of welding current.
D.The time of application of the current.
E.The shape and area of the electrode tip
F.All above
Ans: B

35.D.C. welding equipment used for under water welding has a capacity of?
A.50 Amps
B.100 Amps
C.200 Amps
D.300 Amps
Ans: D

36. Purified air becomes in liquid state at:
A. - 100 degree Celsius
B. - 180 degree Celsius
C. - 182 degree Celsius
D. - 82 degree Celsius
Ans: C

37.Calcium carbide is produced by fusing coke with?
A.Water
B.Acid
C.Lime
D.None of these
Ans: C

38.Generally, the electrodes are produced in the length of?
A.250mm
B.300mm
C.350mm
D.450mm
E.All above
Ans: E

39.The rough welds are due to?
A.Too low current
B.Too high current
C.Wrong arrangement of electrodes
D.All above
Ans: D

40.The metals can be identified by?
A.Colour test
B.Weight test
C.Flame test
D.Magnet test
E.All above
Ans: E

Mark following statements as True or False:

41.Polarity of anode is positive
Ans: True

42.Wave length of gamma rays is more than that of X-rays.
Ans: False

43.High pressure torches are always of non-injector type.
Ans: True

44.Melting point of pure aluminium is less than that of oxide of aluminium.
Ans: False

45.4mm = 8 S.W.G.
Ans: True


Fill in the blanks:

46.A low hydrogen electrodes is called ....................... electrode.
Ans: Basic

47.Carbon monoxide gas is very low in ......................... welding.
Ans: Arc

48.Laser stands for ............................................
Ans: LIght Amplification by Simulated emission of Radiation 

49.The core wore is of mild steel or .......................
Ans: Low carbon steel

50.Temperature of oxy-acetylene flame is ......................... than that of oxy-hydrogen
Ans: Higher


51.According to ISI (815-1956), code number consists of M followed by six digit.  In this what does second digit stand for?
A.Type of covering
B.Welding position
C.Welding curretn conditions
D.Minimum tensile strength of weld metal
Ans: B

52.DC electrode positive and on AC with open circuit voltage over 95 volts is indicated by?
A.D+ means
B.D+ A95 means
C.D- A95 means
D.D+ A70 means
Ans: B

53. 10 SWG is equial to?
A.10mm
B.1mm
C.3.2mm
D.32mm
Ans: C

54.Which one is best to increase the safety?
A.MOtor-generator
B.Rectifier
C.Transformer
D.None of above
Ans: A

55.In case of welding in flat position, weld slope does not exceed?
A.50 degree
B.40 degree
C.20 degree
D.10 degree
Ans: D

56.The position in which it is easiest to weld is?
A.Flat
B.Horizontal
C.Vertical
D.None of these
Ans: A

57.Zinc fumes are produced by welding of?
A.Galvanised iron
B.Cast iron
C.Wrought iron
D.None of these
Ans: D

58.Infra red rays have a wave length raning from?
A.700 to 2000 millimicrons
B.725 to 2500 millimicrons
C.725 to 3000 millimicrons
D.750 to 2000 millimicrons
Ans: D

59.Hight pressure blow pipes is of?
A.Non-injector mixer pattern
B.Injector mixer pattern
C.None of above
Ans: A

60.Under water welding is generally restricted to?
A.Mild steel
B.Tor steel
C.High carbon steel
D.None of these
Ans: A

61.Commutator is used?
A.To collect current from armature
B.To rectify the armature AC into DC
C.For both pruposes A & B
D.None of these
Ans: C

62.An excess quantity of oxygen is mixed with acetylene for burning and obtaining?
A.Natural flame
B.Oxidising flame
C.Carbruising flame
D.None of above
Ans: B

63.When an electric arc is struck, the electrical energy available for heat energy, is about?
A.30%
B.40%
C.50%
D.60%
Ans: C

64.Oxygen hoses are made to stand upto?
A.3 atmosphere
B.10 atmosphere
C.7 atmosphere
D.5 atmosphere
Ans: B

65.The current in the welding arc may vary from?
A.10 to 20 amperes
B.100 to 200 amperes
C.100 to 1000 amperes
D.100 to 2000 amperes
Ans: D

66.The normal changing pressure of dissolved acetylene is?
A.5 atmospheric pressure
B.10 atmospheric pressure
C.15 atmospheric pressure
D.20 atmospheric pressure
Ans: C

67.The recrystallised weld metal has?
A.Maximum ductility
B.Crack resistance
C.Both A & B
D.None of these
Ans: C

68.Explosion welding can be used for?
A.Beryllium
B.Tungsten
C.Boron
D.None of these
Ans: D

69.DC welding equipment used for under water welding has a capacity of?
A.50 Amps
B.100 Amps
C.200 Amps
D.300 Amps
Ans: D

70.Liquid oxygen is converted back to gas by using?
A.Gasificator
B.Generator
C.Regulator
D.Valves
Ans: A




Note: Heavy Vehicles Factory, Avadi reserves All the right to change/alter the examination model without showing any reason. Prepare yourself in strength of knowledge in your Trade for semi skilled interview.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...