Enter Your Email Address to Receive Latest free Job Updates

Monday, January 31, 2011

Aptitude Test Sample Questions & Answers for All Government Jobs (003)

1. A boat moves downstream at the rate of 8 kmph and upstream at a rate of 5 kmph. The speed of the boat in still water is?
1. 6 kmph
2. 6.5 kmph
3. 7 kmph
4. 7.5 kmph
Ans: 2

2. The number 6 400 082 in words is?
a) six million, four thousand, eighty two
b) six million, forty thousand, eighty two
c) six million, four hundred, eighty two
d) six million, four hundred thousand, eighty two
e) sixty four million, eighty two
Ans: D

3. How many bonds are present in CO2 molecule?
1. 1
2. 2
3. 3
4. 4
Ans: 4

4. Choose the answer which best completes the number pattern: 12 18 _?_ 30 36?
a) 20
b) 24
c) 22
d) 28
e) none of these
Ans: B

5. If the Arithmetic mean is 34 and geometric mean is 16 then what is greatest number in that series of numbers?
1. 448
2. 56
3. 64
4. 74
Ans: 3



6. If a jet travels at 612 km per hour, approximately how many kilometres will it travel in 13 hours?
a) 8500
b) 8000
c) 7500
d) 7000
e) 2500
Ans: B

7. I went to have my glasses _____.?
1. fit
2. fitted
3. fit on
4. fitted on
Ans: 2

8. Round 8 764 to the nearest hundred?
a) 8000
b) 8700
c) 8760
d) 8800
e) 9000
Ans: D

9. Add the following quantities: 932 + 37 + 1242?
a) 2201
b) 2211
c) 2111
d) 2301
e) 2212
Ans: B

10. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs. What is the distance
travelled?
1. 210 kms
2. 30 kms
3. 20 kms
4. none of these
Ans: 2

11. 38 people at a party decide to order pizza and pop for a snack. Each person will have 3 slices of pizza and two pops. If each pizza has eight slices and pop comes in 6-packs, how many pizzas and 6-packs of pop should they order?
a) 16 pizzas and 10 packs of pop
b) 10 pizzas and 5 packs of pop
c) 15 pizzas and 13 packs of pop
d) 14 pizzas and 12 packs of pop
e) 20 pizzas and 10 packs of pop
Ans: C

12. Find the next term in the series 0,5,8,17
1. 18
2. 24
3. 32
4. 48
Ans: 2

13. A new drill bit is regularly priced at $49.95. It is on sale with a discount of 10%. Approximately how much would be saved by purchasing the drill bit at the sale
price?
a) $5.00
b) $10.00
c) $15.00
d) $45.00
e) $60.00
Ans: A

14. She would ___________ the truth in his teeth, and he could do what he chose?
1. scribble
2. fling
3. operate
4. blend
Ans: 2

15. Add the following quantities: 3742 + 4719 + 11 + 374?
a) 8736
b) 8746
c) 8836
d) 8846
e) 8814
Ans: D

16. If the wheel of a bicycle makes 560 revolutions in travelling 1.1 km, what is its radius?
1. 31.25 cm
2. 33.25 cm
3. 32.25 cm
4. 30.25 cm
Ans: 1

17. Gary answered all 50 questions on a test. If he scored 78% on the test, how many questions did he get wrong?
a) 39
b) 38
c) 22
d) 12
e) 11
Ans: D

18. Under normal conditions, 1 ½ feet of snow will melt to become 2 inches of water. How many inches of water will result from 6 ¾ feet of melted snow?
a) 5
b) 6
c) 8
d) 9
e) 12
Ans: D

19. Subtract 346.14 from 3792.182?
a) 3757.568
b) 3446.168
c) 3446.042
d) 330.782
e) none of these
Ans: C

20. Multiply 371.4 x 4248.72?
a) 1577974.6
b) 157797.46
c) 15779.746
d) 1577.975
e) 1577.23
Ans: A

21. A contractor calculates 35% labour, 45% material and 20% miscellaneous expenses. What is the material cost, if the labour cost is $385.00?
a) $173.25
b) $495.00
c) $715.00
d) $650.00
e) $853.75
Ans: B

22. Which decimal fraction expresses the value of 4 ¾?
a) 4.12
b) 4.25
c) 4.50
d) 4.75
e) 4.34
Ans: D

23. Some metric measures of length are: (1) metre, (2) centimetre, (3) kilometre, (4) millimetre. In increasing order of length, the correct order for listing these units is?
a) (2), (4), (1), (3).
b) (1), (2), (3), (4).
c) (3), (1), (2), (4).
d) (4), (2), (1), (3).
Ans: D

24. When liquids or gases are heated, they?
a) Shrink in volume and become less dense
b) Shrink in volume and become more dense
c) Expand in volume and become more dense
d) Expand in volume and become less dense
e) Stay the same there is no change
Ans: D

25.A speed of 14 metres per second is the same as?
1. 28 km / hr
2. 46.6 km / hr
3. 50.4 km / hr
4. 70 km / hr
Ans: 3

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Important Job Labels

Walk-in-Interview (1177) IT Jobs (843) Central Govt Jobs (459) BPO Jobs (384) Defence Recruitment (353) Employment News (313) Call Centre Jobs (297) Abroad Jobs (260) Chennai Jobs (258) JAVA Jobs (145) Bangalore Jobs (120) Application Status-Results (118) Client Interview (115) Job Highlights (98) Mumbai Jobs (76) Weekly Highlights (74) Robert Bosch Engineering (63) Saudi Arabia Jobs (58) RBEI (56) HCL Technologies Ltd (53) Hyderabad Jobs (53) MBA Jobs (49) HVF Avadi (46) Exams Results (45) HCL (45) Admission Notice (44) Railway Jobs (42) Application Format (37) Technical Support (37) UAE Jobs (35) CTS (33) Cognizant Technology Solutions (33) Exams (30) Embedded Developers (29) HVF Results (29) Job Oriented Courses (28) Qatar Jobs (27) Tamilnadu Jobs (27) Coimbatore Jobs (26) Exam Result Highlights (25) Pune Jobs (25) Trans Continental Traders (25) Bank Jobs (24) Networking Jobs (24) Hardware Jobs (23) J2EE Jobs (23) Admission Watch (22) Mazdoor Jobs (22) Noida Jobs (22) Cognizant (21) TCT (19) Tech Mahindra (19) Fireman Jobs (18) KSA Jobs (18) Kuwait Jobs (18) ASMACS (17) Freshers Jobs (17) Infosys BPO Ltd (17) Interview Tips (17) Ashutosh Manpower Consultancy Services (16) Corrigendum (15) Mahindra Satyam (15) IBM India Jobs (14) OMAN Jobs (14) CTS Interview (13) Engineering Jobs (13) Jerry Varghese International Ltd Jobs (13) Technicians Jobs (13) ASMMACS (12) Cognizant Jobs (12) IBM (12) Office Campus Interview (12) Tradesman (12) University Jobs (12) Voice Process (12) GCF (11) Gun Carriage Factory (11) Job News (11) Non Voice (11) Objective Type Q - A (11) Written Test Result (11) Dubai Jobs (10) Embedded Testers (10) Labourer Jobs (10) Larsen Toubro Infotech (10) RRB Model Q - A (10) Ambe Consultancy Services Pvt Ltd Jobs (9) Bangalore (9) Chennai (9) Continental Holdings Jobs (9) Durwan Jobs (9) General Jobs (9) SAP Jobs (9) Saudi Arabia (9) Soundlines HR Consultancy (9) Abudhabi Jobs (8) Continental Mercantile Corporation (8) Hyderabad (8) Mega Job Fair (8) Nasser Overseas Consultants Jobs (8) SoftLogic Systems Pvt Ltd (8) Storekeeper Jobs (8) Trainees (8) UPSC (8) .NET Developers (7) Asiapower Overseas Employment Services (7) Cook Jobs (7) Delhi Jobs (7) ESIC (7) Electrical Jobs (7) HP (7) Hospital Jobs (7) Infosys (7) L T Infotech (7) LDC Jobs (7) Mega Off-Campus (7) Self Employment (7) Trade Test (7) Training (7) Voice (7) AGP International Services Jobs (6) Aptitude Test Q - A (6) Bahrain Jobs (6) CMC (6) Cochin Jobs (6) Kingdom of Saudi Arabia Jobs (6) Marketing Jobs (6) NIIT (6) New Delhi Jobs (6) Process Executives (6) Selection List (6) Wipro (6) BPO (5) Bob Tech Solutions (5) Campus Interview (5) Customer Support (5) DWBI Jobs (5) Data Warehousing (5) Desktop Support Engineers (5) E-Publishing Jobs (5) Employment Exchange (5) Firstsource Solutions Jobs (5) Fitter Jobs (5) Graphic Designers (5) International Overseas Services (5) Jabalpur Jobs (5) Job Opportunities (5) Kerala Jobs (5) Kolkata Jobs (5) Middle East Jobs (5) Ordnance Factory Medak (5) Printing Jobs (5) Pune (5) Sales Jobs (5) Software Developer Jobs (5) State Govt Jobs (5) Subash Vijay Associates (5) Technical Jobs (5) Trichy Jobs (5) Written Test Date (5) AOES Jobs (4) ASMACS Tours and Travel Associates (4) Android Developers (4) Associate Jobs (4) Bangalore International Placement Service Jobs (4) C / C++ Developers (4) Civil Jobs (4) College Jobs (4) Experienced Jobs (4) Faculty Jobs (4) Final List (4) Gurgaon (4) HCL Infosystems Ltd (4) IT Helpdesk (4) Insurance Jobs (4) International BPO (4) Iphone Developers (4) JSPL Jobs (4) JVI Jobs (4) Jindal India Ltd Jobs (4) Management Jobs (4) Mechanical Jobs (4) Medical Coders (4) Medical Jobs (4) Messenger Jobs (4) Mobile Application Developers (4) MphasiS Jobs (4) Multi Profile Jobs (4) NET Professionals (4) NIIT Technologies Ltd (4) NOC Jobs (4) OLF Jobs (4) OPTO Electronics Factory Jobs (4) Punjab Jobs (4) Quick Heal Technologies Pvt Ltd Jobs (4) Shortlisting (4) Singapore Jobs (4) SoftiD Solutions (4) Software Engineer Jobs (4) Sutherland Global Services (4) TN Govt Jobs (4) Tamil Nadu Velai Vaaippu Aluvalagam (4) Tech Support Jobs (4) The Hindu (4) Trade Apprenticeship (4) UAE (4) UOC (4) United Arab Emirates Jobs (4) Universal Overseas Consultants (4) Wipro BPO (4) tnvelaivaaippu (4) 53rd Batch Trade Apprentices Admission (3) AGP Jobs (3) Abu Travels Service Jobs (3) Advanced Consultancy Services Jobs (3) Ambe International (3) Andhra Pradesh Jobs (3) Aspire Systems India Pvt Ltd Jobs (3) BIPS Jobs (3) Business Development (3) Chowkidar Jobs (3) Cleaners Jobs (3) Data Entry Jobs (3) Dell (3) Dell Services (3) Falcon Services Jobs (3) Gulf Jobs (3) HTML Developers (3) Hewlett Packard (3) Hotel Jobs (3) Indian Ordnance Factories (3) Jaipur Jobs (3) Kochi Jobs (3) Labourer (3) Medical Coding Jobs (3) Nurses Jobs (3) OFB (3) On-line Application (3) Physical Test Result (3) RAVSoft Solutions (3) Research Analyst (3) SQAE(A) (3) SSC (3) Safai Wala Jobs (3) Sharepoint Developers (3) Sports Quota (3) Syntel Ltd Jobs (3) Technology Analysts Jobs (3) Trade Test Results (3) Windows Administrators (3) AEGIS BPO Ltd Jobs (2) ATS Jobs (2) Ajuba (2) Ambernath Jobs (2) Analysts Jobs (2) Apollo Creative Solutions (2) Avadi Jobs (2) BOB (2) Back Office Jobs (2) Barber Jobs (2) Call Coordinators (2) Canara Bank Jobs (2) Carpenter Jobs (2) Catering Jobs (2) Chandigarh Jobs (2) Civilian Motor Driver Jobs (2) Coimbatore (2) College Campus Interview (2) Connectivity Data System (2) Continental Contractors Jobs (2) Data Analysts (2) Diesel Loco Modernisation Works (DMW) (2) Diploma Jobs (2) Doctors Jobs (2) Dynamic Staffing Services Jobs (2) Employees News (2) Employment Notice (2) Examiner Jobs (2) Executive Jobs (2) FSS (2) Fireman (2) Freshers Interview Tips (2) Geeta Engineering College (2) Godrej Infotech Ltd Jobs (2) Gurgaon Jobs (2) HMI Developers Jobs (2) HR Interview Tips (2) HR Interviews (2) Hexaware Technologies Jobs (2) IOF (2) IOS Jobs (2) IT Hardware Jobs (2) ITL Tours & Travels Jobs (2) Indian Navy (2) Indian Railways (2) JSPL Application (2) Lower Division Clerk Jobs (2) Lucknow Jobs (2) MMC (2) MSME (2) Madhya Pradesh Jobs (2) Maharashtra Jobs (2) Mainframes Jobs (2) Management Trainees (2) Mangalore Jobs (2) Marine Field (2) Medak (2) Medical Billing (2) Mega Job Festival (2) Moulder Jobs (2) Multilink Management Consultants (2) Multiple Skills (2) Muscat Jobs (2) NCR Jobs (2) Name List (2) Naval Academy (2) Naval Armament Depot (2) Nittany Creative Solutions Jobs (2) North Central Railway Jobs (2) OCF Jobs (2) OCFC (2) OFM Jobs (2) OFPM (2) Office Assistant Jobs (2) Oman (2) Ordnance Factory Board (2) PHP Developers Jobs (2) Panipat (2) Pentascribe International Pvt Ltd Jobs (2) Pool Campus Drive (2) Probationary Officers Jobs (2) Professor Jobs (2) Project Leaders (2) Quality Analysts Jobs (2) RR Donnelley (2) Reliance HR Services Jobs (2) Remote Executives (2) SAIL Jobs (2) SQL Jobs (2) SVA Jobs (2) Samsung Jobs (2) Satyam BPO Ltd (2) Seagull International Jobs (2) Shipyard Field (2) Short Listed Name List (2) Steel Authority of India Ltd Jobs (2) TCS Jobs (2) TTK Services Pvt Ltd Jobs (2) TV Jobs (2) Tata Consultancy Services Ltd Jobs (2) Tata Technologies Ltd (2) Transaction Process Executives (2) Trehan International Consultants & Engineers Pvt Ltd Jobs (2) VJ Travels and Developers Pvt Ltd Jobs (2) Web Designers Jobs (2) Welder Jobs (2) 223 ABOD (1) 9 FOD (1) ABAP Consultants (1) AGS Health (1) AR Calling (1) ASCO Jobs (1) Accounts Jobs (1) Aceolilnk Global Services Jobs (1) Admit Card (1) Aeronautical Jobs (1) Ajeets Management Contracting & Consultancy Company Ltd Jobs (1) Al Rehman Associates Jobs (1) Ambikapur Jobs (1) Ankita Travels Manpower Consultants Jobs (1) Apollo Hospitals (1) Application Packagers (1) Arabian Services Company Jobs (1) Art Work Operators (1) Ashok Leyland Ltd Jobs (1) Ashutosh Marines (1) Assam (1) Assam Jobs (1) Assam University (1) Assistant Professors (1) Associate Customer Support Engineers (1) Associate Professors (1) Attender Jobs (1) Automation Software Testing Professionals (1) Automobile Jobs (1) BSF (1) Baker Hughes (1) Bank of Baroda (1) Bank of Baroda Jobs (1) Bank of India Jobs (1) Bharat Electronics Ltd Jobs (1) Billroth Hospitals Jobs (1) Black Berry (1) Bridgestone India Pvt Ltd Jobs (1) Business Analysts Jobs (1) Business News (1) C / C++ (1) CLAT (1) CMRL Jobs (1) CQ5 Developers (1) CRIT (1) Calicut Jobs (1) Call Letter (1) Chennai Metro Rail Ltd (1) Chinar Travels & Trade Links Jobs (1) Cityland Technologies (1) Connectivity Dat a System (1) Construction Project (1) Content Writers Jobs (1) Cook (1) Customer Care Jobs (1) DB1 IT India Pvt Ltd (1) DOU (1) DPI Infotech Jobs (1) DRDO Jobs (1) DSS (1) DST Worldwide Services Jobs (1) Design Engineer (1) Diagnosis Developers Jobs (1) Doctors (1) Document Specialists (1) Dot Spiders Info Solutions Pvt Ltd Jobs (1) Driver Jobs (1) Dubai (1) Editor Jobs (1) Education (1) Electronics Jobs (1) Elevator Companies (1) Emobi Technologies (1) Engineering College Jobs (1) Episource India Pvt Ltd (1) Erstwhile (1) Erstwhile Posts (1) Europe Jobs (1) Evershine Placement & Experts Pvt Ltd (1) FAD Jobs (1) FMCG Jobs (1) Facets Professionals (1) Field Ammunition Depot Jobs (1) Finance (1) Finance Jobs (1) Financial Software (1) Financial Software Systems Jobs (1) Fire and Alarm Projects (1) Firmware Jobs (1) Floret Consulting (1) Fulcrum Worldwide Software Pvt Ltd Jobs (1) Gardener Jobs (1) Genpact (1) Geometric Ltd Jobs (1) Green Channel Overseas Express Pvt Ltd Jobs (1) Greenlines International Jobs (1) Gujarat Jobs (1) HR (1) HR Consultants Jobs (1) HR Jobs (1) HVF previous year question paper (1) Haryana Jobs (1) Healthcare Jobs (1) Hosur Jobs (1) IBPS (1) ICICI Bank Jobs (1) ICICI Lombard GIC Ltd Jobs (1) IFS (1) IITK (1) IOS (1) IRAQ Jobs (1) IT Recruiters (1) Indian Coast Guard (1) Indian Institute of Technology Kanpur Jobs (1) Indman Consultants (1) Indore Jobs (1) Infosys Technologies Ltd Jobs (1) Institute of Banking Personnel Selection (1) Intel India Jobs (1) Intense Careers (1) International Trade Links Jobs (1) JR Travel Service Jobs (1) Jamshedpur Jobs (1) Jharkhand Jobs (1) Junior Clerk Jobs (1) Just Dial Ltd (1) KBCCP Jobs (1) KIT (1) Kalpi Institute of Technology (1) Kanpur Jobs (1) Kerala (1) Khan Consultants Jobs (1) Kharafi National Jobs (1) LIN Developers Jobs (1) Landmark (1) Le Royal Meridien Hotel Jobs (1) Leeds Skill Training Centre Pvt Ltd Jobs (1) Library Jobs (1) Lok Nayak Hospital LNH (1) MATLAB Programmers (1) MEMS Jobs (1) MIOT Hospitals (1) MM Imagine Technologies (1) MQ Administrators (1) Machinist Jobs (1) Maersk India (1) Masons Jobs (1) Matlab Developers (1) McDonalds India Jobs (1) Mechanic Jobs (1) Mechanical Technician (1) Medical Assistant Jobs (1) Meerut Jobs (1) Mega Recruitment Drive (1) Message (1) Middle East (1) Middle East Management Services Jobs (1) Millwright Jobs (1) Mobile Software Jobs (1) Model Question Paper (1) Mumbai (1) Municipal Corporation of Delhi (MCD) Jobs (1) NA (1) NAD (1) NCVD (1) NDA (1) NITW (1) NMS EMS Testing (1) Nagpur Jobs (1) National Defence Academy (1) National Institute of Technology Warangal. (1) Nittany Institute (1) Northern Command Vehicle Depot (1) Nurses (1) OEFC (1) OFA Jobs (1) OFBL Jobs (1) OFC Jobs (1) OFK Jobs (1) OFPKR (1) OFV (1) OMCL Jobs (1) Odisha Jobs (1) Officer Jobs (1) Online Application (1) Online BDM Jobs (1) Online Social Media Marketing Jobs (1) Operators Jobs (1) Oracle India Pvt Ltd Jobs (1) Oracle Jobs (1) Ordnance Cable Factory Jobs (1) Ordnance Clothing Factory Jobs (1) Ordnance Equipment Factory (1) Ordnance Factory Ambarnath (1) Ordnance Factory Badmal (1) Ordnance Factory Kanpur Jobs (1) Ordnance Factory Khamaria (1) Ordnance Factory Varangaon Jobs (1) Overseas Manpower Corporation Ltd (1) PARI Jobs (1) Panagarh Jobs (1) Paper Industries Jobs (1) Parliament of India Jobs (1) Perfect Manpower Consultancy Jobs (1) Perl Testing (1) Persistent Systems Ltd (1) Pharma Jobs (1) Pharmacist Jobs (1) Pioneer Placements & Services Jobs (1) Pondicherry Jobs (1) Power Plant Jobs (1) Precision Automation and Robotics India Ltd Jobs (1) Preliminary Interview (1) Pro C Developers (1) Process Associates (1) Project Associates (1) Proof Reader Jobs (1) QA / QC (1) QC Inspector Jobs (1) Quality Control Jobs (1) RHRS Jobs (1) RMS Jobs (1) Rahchi Jobs (1) Rajalakshmi Engineering College (1) Rajasthan Jobs (1) Receptionists Jobs (1) Registration (1) Reliance Manpower Services Jobs (1) Riyadh Jobs (1) Rourkela Steel Plant Jobs (1) Rozgaar Express 2013 (1) SCR Jobs (1) SKG Bank Jobs (1) SMC Jobs (1) SQAO (1) SRM Technologies Jobs (1) Sample Question paper (1) Saveetha Engineering College (1) School Jobs (1) Scope International Pvt Ltd Jobs (1) Security Jobs (1) Security Officer Jobs (1) Selenium Testing (1) Seles Officer Jobs (1) Semi Voice Process (1) Servicenow Developers (1) Shawn Travel Agents Pvt Ltd Jobs (1) Six Sigma (1) Skyward Consultancy Jobs (1) Skyways Bureau Service Jobs (1) Slocum (1) South Central Railway Jobs (1) Sparsh Communications (1) Specialist Officer Jobs (1) State Bank of India Jobs (1) Stenographer (1) Storekeeper model question paper (1) Sujina Manpower Consultants Jobs (1) Supervisors Jobs (1) Surguja Kshetriya Gramin Bank Jobs (1) Surprise Solutions Jobs (1) Swiss Shipping Management Services Pvt Ltd Jobs (1) Systems Engineer (1) TCS (1) TISS Jobs (1) TNOU Jobs (1) TNQ Books and Journals Pvt Ltd Jobs (1) TNQ Jobs (1) TTL (1) Tailor (1) Tailor Jobs (1) Tamil Nadu Open University (1) Tamilnadu (1) Tata Institute of Social Sciences Jobs (1) Teacher Jobs (1) Team Leader Jobs (1) Technical Writers Jobs (1) Technology Leads Jobs (1) Tele Caller Executives (1) Telecom Engineering Jobs (1) Training Institute (1) Transport Jobs (1) UI Developers Jobs (1) UPS (1) United Placement Solutions (1) Uttar Pradesh Jobs (1) VCS Jobs (1) Varsha Consultancy Services Pvt Ltd Jobs (1) Vehicle Mechanic Jobs (1) Velammal Engineering College (1) Vertex Chennai Jobs (1) Videocon Jobs (1) Viveks Service Centre (1) Vodafone Jobs (1) Washerman Jobs (1) Websphere Admin Jobs (1) West Bengal Jobs (1) Written Test Question paper (1) Xerox Corporation Jobs (1) YRHT Jobs (1) Yantro Software Jobs (1) York Recruitment Healthcare & Technical Jobs (1) empl (1) test (1)